Praktijkdag bekappen IJburg

Heb je een basiscursus hoefbekappen gedaan en wil je aan de slag onder begeleiding met paarden op de allerleukste manege van Amsterdam? Dan kan dat. Boerderij op IJburg heeft alle paarden het jaarrond buitenlopen en rijden bitloos en ijzerloos in de lessen.

Tijdens de praktijkdag starten we om 12 uur met een klein stukje theorie en kennismaking met elkaar en daarna gaan we in tweetallen de pony’s van de boerderij bekappen. Je krijgt tips en aanwijzingen hoe je zo handig en veilig mogelijk paarden kunt bekappen. De locatie is goed bereikbaar per auto en ligt praktisch aan de A1.

Kosten 75,- inclusief koffie/thee en versnapering (vanwege de tijd wordt geen lunch verstrekt en gaan we er vanuit dat je al gegeten hebt of zelf een bammetje meeneemt)

Aanmelden kan via jantineleeflang@gmail.com

De gezellige cursusruimte van Boerderij op IJburg

Dagcursus hoefbekappen

Voor gezonde hoeven is het van belang dat je behalve regelmatig bekapt, ook werkt aan gezonde huisvesting, een goede ondergrond, training en gezonde voeding. Daarnaast is het belangrijk om de hoef regelmatig te onderhouden, zodat de stand hetzelfde blijft.Als er maar eens in de paar weken bekapt wordt, groeit de hoef en verandert de stand. Paarden kunnen prima zonder hoefijzers en als de slijtage de groei inhaalt zijn er tegenwoordig goede hoefschoenen te koop om de hoef te beschermen. Wij rijden zelf ijzerloos endurance, wonen niet aan een bos, trainen gewoon in de polder op asfalt en rijden meer dan 1000 kilometer per jaar.

Je leert zelf de hoef onderhouden, tussen de bekapbeurten door. We raden aan om de eerste bekapping door een ervaren bekappen te laten doen en dan zelf bij te houden en regelmatig je werk te laten controleren door de ervaren bekapper. De cursus is bedoeld voor paarden met redelijk normale gezonde hoeven, niet voor zieke hoeven zoals bij hoefbevangenheid. Verder leer je alles over hoefgezondheid en welke factoren bijdragen aan gezonde sterke hoeven van je paard.

In deze cursus leer je over voeding, huisvesting, anatomie van hoef en onderbeen, zelf bekappen, training en kun je kennismaken met de verschillende soorten hoefschoenen die op de markt zijn. Bij de cursus krijg je een leerwerkboek, waarin de laatste wetenschappelijke inzichten van de 21e eeuw, kennis uit bij- en nascholingen en mijn praktijkervaringen van de afgelopen 15 jaar op het gebied hoeven zijn verwerkt. Voorafgaand aan de cursusdag krijg je dit leerwerkboek toegestuurd, waarin je alvast de theorie bestudeert en huiswerkopdrachten maakt. Zo kom je goed voorbereid op de cursusdag.

Op de dag zelf lopen we de theorie nog eens door en gaan we oefenen op hoeven uit de vriezer. Je kunt je eigen bekapgereedschap meenemen, maar wij verkopen zeer degelijk bekapgereedschap waar hoefsmeden ook mee werken, tegen een gunstige prijs. De cursus wordt gegeven in Venhuizen, aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen. We zitten op 10 minuten van de A7 en op 5 minuten van de dijk Enkhuizen-Lelystad. Kosten 105,- incl leerwerkboek en koffie/thee lunch op de dag zelf. Aanmelden via jantineleeflang@gmail.com

De cursus wordt gegeven door Jantine Leeflang, CRKBO-geregistreerd docent.

Cursusdata voor 2022 zijn nog niet bekend, we starten eind februari of begin maart weer met deze cursus.

We hanteren alle, op dat moment, geldende coronamaatregelen. We vragen voor de cursus een QR-code, of een zelftest vlak voor aanvang van de cursus.